vegansk svampsoppa [recept]

Igår var jag soppsugen och insåg dessutom att jag hade en kyl full av pålägg som behövs ätas upp innan avfärd. Jag och Jennifer begav oss till Ekostore för att få inspiration. Väl där inne möttes vi genast av massa svamp och bestämde oss därför för att göra svampsoppa. Här kommer ett recept på den!

Du behöver:
Två paket med växtbaserad matlagningsgrädde
- Jag föredrar havre, men det finns även soja eller risgrädde för matlagning.
Persilja, fryst eller färsk
Vit tryffelolja
En schalottenlök, en gullök och en vitlöksklyfta
En tärning umamibuljong
- Om du inte hittar det så blir det säkerligen lika gott med vanlig grönsaksbuljong.
Massa svamp efter smak
- Vi använde skogschampinjon, ostronskivling och shiitake
Ca 2,5 dl vatten
Citron
Salt och peppar

(Jag tror även att det skulle vara gott med någon dl av vitt vin men det hade inte vi i just den här gången.)
 
 
Börja med att hacka löken hyfsat smått och skär svampen i skivor, tänk på hur gott det ska bli med soppa så glömmer en bort tårarna som rinner av löken!
 
Fräs löken och persiljan i några matskedar olja tillsammans med salt och peppar. 
Häll i all svamp, sätt plattan på fyran och rör om ganska ofta så att det inte bränns. Vänta tills svampen krympt till ungefär halva originalstorleken.
Häll sedan i grädde, vatten och smula ner buljongtärningen. Sänk värmen till tvåan-trean och låt det puttra i sju-tio minuter. Glöm inte bort att röra om då och då! Avsluta med att hälla i några droppar soja, tryffelolja efter smak och ganska rikligt med citron för att soppan ska få lite syra. Låt det puttra några minuter till och servera!
 
Klart för att ätas! Ät upp med lite extra persilja och tryffelolja. Förslagsvis med en god macka, till exempel valnöt och fikonbröd med tofutti-ost och vegokorv. 
Publicerat i to eat
#1 / / Tilda cool:

mmmmmmmmmmmmmmmmm
guud vad gott ska lätt göra detta!